Το νερό αποτελεί αναμφισβήτητα τον σημαντικότερο φυσικό πόρο του πλανήτη. Είναι ένας πόρος που, όχι μόνο καλύπτει τις βασικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη της γεωργίας. Ενώ οι ανάγκες του πλανήτη για νερό αυξάνονται, τα αποθέματα στερεύουν κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα τελευταία 55 χρόνια σημειώθηκε μείωση κατά 17 % των ανανεώσιμων υδάτινων πόρων στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κρούει τoν κώδωνα του κινδύνου», αφού σύμφωνα με μελέτες η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3 °C έως το 2050, γεγονός που θα διπλασιάσει τις ξηρασίες.
Στην Ελλάδα ο κλάδος της γεωργίας είναι ο βασικός καταναλωτής νερού. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου το 80% της συνολικής κατανάλωσης νερού σε ολόκληρη την Ελλάδα αφορά της αγροτικές δραστηριότητες. Η γεωργική παραγωγή είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη διαθεσιμότητα νερού. Κατ’ επέκταση, είναι πρώτιστης σημασίας για την αγροτική ανάπτυξη η σωστή και ορθολογική χρήση του.
Στη χώρα μας, όμως, τα αρδευτικά δίκτυα είναι απαρχαιωμένα. Σε πολλές περιπτώσεις, το 60% του νερού από τα δίκτυα ύδρευσης χάνεται, ενώ πάνω από το 90% των επιφανειακών απορροών των υδάτων καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η μέση ετήσια αρδευτική ζήτηση φτάνει το 600 m3/στρέμμα, ενώ για την Κρήτη οι εκτιμώμενες ανάγκες της γεωργίας ετησίως ανέρχονται σε 430 εκ. κυβικά νερού.
Το χρόνιο αυτό πρόβλημα ήρθε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το «Ύδωρ 2.0» είναι ένα πρόγραμμα ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ που δημιουργεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική για τον πρωτογενή τομέα. Περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν μέσα από τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ειδικά στην Κρήτη, δίνεται το 25% της πρώτης δέσμης των 8 εγγειοβελτιωτικών έργων συνολικού κόστους 642 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται στο 1,6 δις ευρώ με το κόστος συντήρησης για την 25ετία. Η πρώτη δέσμη μέτρων για την Κρήτη αφορά τη λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων στη Σητεία και το φράγμα και δίκτυο του Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας. Απαραίτητα έργα μεγάλης δυναμικής που θα ωφελήσουν χιλιάδες αγρότες.
Βέβαια, ένα τόσο μεγάλο έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή καθώς η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αντλήσει σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των επόμενων χρηματοδοτικών περιόδων και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το Ύδωρ 2.0 αποτελεί μια θετική πρόκληση για τη χώρα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα δώσει νέα «πνοή» στις ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ένα εμβληματικό και κομβικό σχέδιο που θα βοηθήσει χιλιάδες παραγωγούς στη χώρα μας να αυξήσουν την παραγωγή και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα τους. Μία ακόμη απτή απόδειξη του πραγματικού και ουσιαστικού ενδιαφέροντος της σημερινής κυβέρνησης για τον Έλληνα παραγωγό.
Το Ύδωρ 2.0 παρέχει μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα στοχεύοντας στην ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση του Πρωτογενούς Τομέα. Ενός πυλώνα κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και δεν θα χαθεί.